wielomiany pierwiastki
mikrofon: Wyznacz pierwiastki wielomianu:
−2x
4−4x
3+16x−32
zrobiłem to tak
p=d
32 = {1,2,4,8,16,32}
q=d
2={1,2}
p/q={1/2,1,2,4,8,16,32}
(wszystkie liczby oczywiscie na plusie oraz minusie)
W(2)= −2*2
4+4*2
3+16*2−32=−32+32−32+32=0 => x
1=2
obliczyłem to schematem hornera dzieląc przez 2 i wyszło mi I(x)=−2x
3+16 czyli idąc dalej
podstawiłem pod x liczbe 2
I(2)=−2*2
3 + 16 = −2*8+16=−16+16=0 => x
2=2
2=x
1
ponownie obliczylem hornerem dzieląc znowu przez 2 (żeby wyszło równanie kwadratowe i obliczyc
z niego delte)i wyszlo mi tym razem P(x)=−2x
2 − 4x − 8
czyli delta wychodzi ujemna
wiec teorytycznie pierwiastkiem wielomianu jest liczba 2
2 ale (x−2)
2 nie jest równe W(x)

/
co robie źle albo gdzie popelnilem blad
22 wrz 20:37
bezendu:
Przepisz jeszcze raz poprawnie

masz gdzieś błąd w przepisywaniu...
22 wrz 20:40
mikrofon: sorki na początku tam na samej gorze gdzie podalem wielomian powinno byc −2x4 + 4x3 + 16x −
32
ale potem juz dobrze pisalem
22 wrz 20:43
Piotr 10: A to dużo już zmienia, możesz metodą grupowania wyrazów te zadanie zrobić
22 wrz 20:44
bezendu:
−2x4+4x3+16x−32=0
−2x3(x−2)+16(x−2)=0
(x−2)(−2x3+16)=0
−2(x−2)(x3−8)=0
−2(x−2)(x−2)(x2+2x+4)
x=2
22 wrz 20:46
ICSP: mi by się nie chciało tak bawic

2x
4 − 4x
3 − 16x + 32 = 0
x
3(x−2) − 8(x−2) = 0
(x−2)(x−2)(x
2 + 2x + 4) = 0
x = 2 v x = −2
22 wrz 20:46
ICSP: x =2 tylko
22 wrz 20:46
mikrofon: A nie da zrobić tą metodą co ja podałem? Bo nauczyciel jej wymaga, a ja zupelnie nie wiem gdzie
zrobilem błąd. Może ktoś mi to policzyc tak jak powinno byc poprawnie? Szukam i szukam i nie
znajduje
22 wrz 20:47
mikrofon: a dobra juz wiem oco chodzi

dzieki
22 wrz 20:48
bezendu:
Po co chcesz dzielić ten wielomian,skoro masz zwykłe grupowanie ? Schemat Hornera zostaw dla
trudniejszych przykładów
22 wrz 20:48
mikrofon: (x2+2x+4) => Δ=4−16 < 0 => brak pierwiastków
jak tak zapisze powinno być chyba dobrze?
22 wrz 20:52
mikrofon: Ponieważ nauczyciel tak kazał
22 wrz 20:52
bezendu:
oczywista oczywistość
22 wrz 20:53
pigor: ..., wyznacz pierwiastki wielomianu: −2x
4+4x
3+16x−32 ; powiem tak :
ja kiedyś uczyłem się na dobrych wzorcach, a twoje rozwiązanie takim nie jest,
ale dam ci moje rozwiązanie, które może cię czegoś ...

nauczy

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2x4+4x3+16x−32= −2(x
4−2x
3−8x+16)= −2[x
3(x−2)−8(x−2)]=
= −2(x−2)(x
3−8)= −2(x−2)(x
3−2
3)= −2(x−2)(x−2)(x
2+2x+4)=
−2(x−2)2(x2+2x+4) ,
i tyle,bo trójmian x
2+2x+4= x
2+2x+1+3= (x+1)
2+3 nie rozkłada się (nie ma
pierwiastków rzeczywistych), a więc tylko
x=2 jest szukanym pierwiastkiem
(tu dwukrotnym) danego wielomianu . ...
22 wrz 20:59
mikrofon: może i nie jest ale co poradze ze nauczyciel wymaga wlasnie TAKIEGO rozwiązania

dzieki poradzilem sobie dzieki waszym radom
22 wrz 21:07