| 8√3 cos20o | ||
pomoże ktoś z taką równością: tg30o + tg40o + tg50o + tg60o = | ||
| 3 |
| 4√3 | ||
tg30o + tg60o = | ||
| 3 |
| sin30 | sin40 | sin50 | sin60 | |||||
( | + | )+( | + | )= | ||||
| cos30 | cos40 | cos50 | cos60 |
| sin30*cos40+sin40*cos30 | sin50*cos60+sin60*cos50 | |||
= | + | = | ||
| cos30*cos40 | cos50*cos60 |
| sin(30+40) | sin(50+60) | |||||||||||||||
= | + | = | ||||||||||||||
|
|
| sin70 | sin110 | |||||||||||||||
= | + | = | ||||||||||||||
|
|
| cos20 | cos20 | |||||||||||||||
= | + | = | ||||||||||||||
|
|
| 1 | 1 | |||||||||||||||
=cos20* | + | = | ||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||
=cos20* | = | |||||||||||||
|
| 4 | sin30*cos50+cos30*sin50 | |||||||||
= | *cos20* | = | ||||||||
| √3 |
|
| 8√3 | sin80 | cos10 | ||||
= | * | =U{8√3{3}*cos20* | = | |||
| 3 | sin100 | cos10 |
| 8√3 | ||
= | *cos20o | |
| 3 |
| 8√3cos(20o) | ||
tg(30o) + tg(40o) + tg(50o) + tg(60o) = | ||
| 3 |
| 4√3 | 4√3 | 2 | ||||
L = | + tg(40o) + ctg(40o) = | + | = | |||
| 3 | 3 | sin(80o) |
| 4√3 | √3 | ||
* [cos(10o) + | ] = | ||
| 3cos(10o) | 2 |
| 4√3 | |
* [cos(10o) + cos(30o)] = | |
| 3cos(10o) |
| 8√3 | 8√3 | ||
* cos(20o)cos(10o) = | * cos(20o) | ||
| 3cos(10o) | 3 |