prawdopodobieństwa
matmaaa: rzycamy trzy razy monetą. oblicz prawdopodobieństwo że za pierwszym razem wyrzucimy orła lub
wyrzycimy dokładnie dwie reszki
22 wrz 20:18
matmaaa: błagam pomóżcie
22 wrz 20:20
.ee: |{orr, oro, oor, ooo, rro, ror}| =?
22 wrz 20:25
.ee: |Ω|=?
22 wrz 20:28
matmaaa: nic nie rozumiem
22 wrz 20:30
matmaaa: Ω rzucamy 3 razy moneta
IΩI 8
22 wrz 20:32
22 wrz 20:34
matmaaa: Dziękuję
22 wrz 20:36
matmaaa: a o rozwiązanie tego mogłabym prosić

Rzucamy 4 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucimy dokładnie jedną reszkę lub
wyrzucimy conajmniej jednego orła
22 wrz 20:39
matmaaa: Pomocy
22 wrz 20:47
Mila:
|Ω|=2*2*2*2=16
A={(ROOO),(OROO),(OORO),(OOOR)} wyrzucono dokładnie jedną reszkę
|A|=4
B− wyrzucono conajmniej jednego orła
B'− nie wyrzucimy ani jednego orła − zdarzenie przeciwne do zdarzenia B
B'={(RRRR)}
|B'|=1
|B|=16−1=15
|A∩B|=|A|=4
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
Dokończ
22 wrz 21:24