mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
kasia: √ ( 7 − 5 √2)2n =( 7 − 5 √2)n
Czy równość jest prawdziwa dla :
a) n = 1112 +1314 ;
b) n = 1211 +1314 ;
c) n = 1112 +1413 ;
d) n = 1113 +1214 ?
22 wrz 20:07
Saizou : niech a=7−5√2
√a2n=(a2n)1/2=an
22 wrz 20:10
kasia: no właśnie tez tak zrobiłam ale wtedy wychodzi że nie ważne co się podstawi za n a równanie
będzie zawsze prawdziwe ale w odpowiedziach jest : . a. T b. N c. N d. N więc coś nie gra
22 wrz 20:13
kasia: źle podpunkty napisałam !
a) n = 1112 +1314 ;
b) n = 1211 +1314 ;
c) n = 1112 +1413 ;
d) n = 1113 +1214 ?
22 wrz 20:15
Saizou : 7−5
√2<0
i teraz pomyśl
22 wrz 20:16
kasia: nie rozumiem
22 wrz 20:19
kasia: niech ktoś mi wytłumaczy jakim cudem jak się podstawi za n= 1113 + 1214
to równanie an = an nie jest prawdziwe
22 wrz 20:34
ICSP: ponieważ kiedy n = 1113 + 1214 jest liczba nieparzystą
Podnosząc liczbę ujemną do potęgi nieparzystej dostajesz liczbę ujemna. Mamy wiec sytuacje
liczba dodatnia = liczba ujemna ⇒ SPRZECZNOŚĆ
Wystarczającym warunkiem aby zachodziło
√ (7 − 5√2)2n = ( 7 − 5√2)n
jest 2 | n . Musisz teraz znaleźć takie n które spełnia ten warunek
22 wrz 20:37
kasia: aaa rozumiem

tylko skąd wiesz że 11
13 + 12
14 jest liczbą nieparzystą?
22 wrz 20:40
kasia: a dobra już wiem dziękuję
22 wrz 20:41
Aga1.: 1113jest liczbą nieparzystą, a 1214 liczbą parzystą, a zatem suma liczby parzystej i
nieparzystej jest liczbą ....
22 wrz 20:44
kasia: już do tego doszłam ale dzięki
22 wrz 20:46