Wyznacz maksymalny parametr a
Alex: Punka A należy do wykresy funkcji f. Wyznacz maksymalny przedział, do którego należy
parametr a.
f(x) = x − [x +2a], A(6,4)
Kto pomoże?
22 wrz 19:27
...:
... to
Alex czy
mata 
? −

To powiedz nam co to jest ta punka

?
22 wrz 19:33
pigor: ..., warunków zadania nie rozumiem , ale czy nie chodzi o to
4=6−|6+2a| ⇔ 2|3+a|=6−4 /:2 ⇔ |3+a|= 1 ⇔ 3+a=−1 lub 3+a=1 ⇔
⇔ a= −4 lub a= −2 ⇔
a∊{−4,−2} , czyli "a" należy do zbioru dwuelementowego.
22 wrz 19:36
...:
... misł to już 0 15:17 ... tyle, że wtedy miał na "imię" mata
A teraz znów z uporem maniaka pisze to słynne "Punka" A należy ...
22 wrz 19:48