wymierna
Kasia: Równania 1/4x=5 i 1/x=2m są spełnione przez tę samą liczbę x. Oblicz m. POMOCY
22 wrz 19:23
Beti: z pierwszego równania wyznacz x, podstaw do drugiego równania, z którego bez problemu
wyznaczysz m.
22 wrz 19:28
...:
x≠0
1=20x ale i 1=2xm m= ...
22 wrz 19:29
Kasia: dzięki!
22 wrz 19:29
.ee: Przez co nalezy pomnozyc lewa strona pierwszego rownania aby otrzymac lewa strone drugiego
rownania?
22 wrz 19:30
Beti: | | 1 | | 1 | |
A pierwsze równanie to |
| x = 5, czy może |
| = 5  |
| | 4 | | 4x | |
22 wrz 19:31