prawdopodobienstwo
Alusia: Prosze o pomoc
zad1
z cyfr 1 2 3 4 ukladamy liczbe 4−cyfrowa o roznych cyfrach. oblicz prawdopodobienstwo ze
liczba jest mniejsza od 3 tys
prosze o wytlumaczenie jak to dokladnie zrobic
22 wrz 19:06
...:
... a co to jest prawdopodobieństwo?
Policz zdarzenia elementarne i sprzyjające ...
Można też inną ścieżką ...
22 wrz 19:26
Alusia: wlasnie nie wiem jak to zrobic. i nie wiem od czego zaczac
22 wrz 20:08
Janek191:
Ilość liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach zapisanych za pomocą cyfr 1,2,3,4
I Ω I = 4*3*2*1 = 24
A = { 1234,1243,1324,1342,1423,1432,2134,2143,2314,2341,2413,2431 }
I A I = 12
więc
| | I A I | | 12 | |
P( A ) = |
| = |
| = 0,5 |
| | I Ω I | | 24 | |
=================================
22 wrz 21:26
Janek191:
I A I można też obliczyć w ten sposób
I A I = 2*3*2*1 = 12 bo cyfrą tysięcy może być tylko 1 lub 2.
22 wrz 21:35