błąd względny i bezwzględny
Diana: Mam takie zadanie na jutro :
Oblicz błąd bezwzględny podanego przybliżenia liczby
| 5 | |
| (nauczycielka dała nam słabe kserówki i nie jestem pewna co jest licznikiem ... wydaje |
| 7 | |
mi się że jest tam ''z'' ale szukając tego zadania w internecie znalazłam że jest tam 5 i już
sama nie wiem ) Odp. podaj z dokładnością do 0,1 %.
a)0,7 b)0,71 c)0,72
Umiem liczyć błąd bezwzględny ale nie rozumiem treści zadania ...
Czy chodzi o to że a , b ,c to sa moje odpowiedzi z których jedna jest poprawna
czy to są podpunkty do policzenia ?
pigor: ..., niech Δ= ? szukany błąd bezwzględny danego przybliżenia w a), b) lub c)
to
a)
57 − wartość dokładna, 0,7 − wartość przybliżona, więc
Δ= |
57−0,7|= |0,714−0,700|=
0,014 z dokładnością 0,1%= 0,001
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
57 − wartość dokładna, 0,71 − wartość przybliżona, więc
Δ= |
57−0,71|= |0,714−0,710|=
0,004 z dokładnością 0,1%
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
57 − wartość dokładna, 0,72 − wartość przybliżona, więc
Δ= |
57−0,72|= |0,714−0,720|= |−0,006|=
0,006 z dokładnością 0,1%. ..