Pole trójkąta z funkcji trygonometrycznej
Kaaasia: W trójkącie ABC kąt przy wierzchołku C ma miarę 50 ◯, a wysokości poprowadzone z wierzchołków A
i B są równe odpowiednio HA =30 cm i HB =24 cm. Oblicz pole trójkąta ABC
22 wrz 18:58
Bogdan:
| 1 | | 1 | |
| a*30 = |
| absin50o ⇒ b = ... |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| b*24 = |
| absin50o ⇒ a = ... |
| 2 | | 2 | |
22 wrz 19:09
Kaaasia: no i dalej nwm
22 wrz 19:19
Bogdan:
dalej to już sama, wyznacz b i a, wstaw obliczone b i a do wzoru na pole i gotowe
22 wrz 19:31