Długość krawędzi sześcianu jest równa a. Oblicz długość przekątnej tego sześcian
filip: Długość krawędzi sześcianu jest równa a. Oblicz długość przekątnej tego sześcianu. Narysuj
rysunek pomocniczy.
Póki co, zrobiłem tylko rysunek. Dalej nie wiem co liczyć i jak liczyć, nie omówiliśmy żadnych
zadań z nauczyciel, ani wzorów. Proszę o pomoc
22 wrz 18:31
Bogdan:
bez przesady, wzór wynikający z twierdzenia Pitagorasa znasz przecież
22 wrz 18:38
bezendu:

(a
√2)
2+a
2=d
2
d
2=2a
2+a
2
d
2=3a
2
d=a
√3
22 wrz 18:44
filip: Bogdan, znam, tylko nie chciałbyś mieć lekcji z takim nauczycielem.
Dzięki bezendu
22 wrz 18:45