Pomnóż jednomiany. wynik podaj w postaci uporządkowanej.
Ola: Pomnóż jednomiany. wynik podaj w postaci uporządkowanej.
(3xy
2)*(5xy)=3xy
2*5xy=3*5xxy
2=15x
2y
3
Wytłumaczcie mi jak się do tego zabrać? O co w tym chodzi?
Z góry dziękuję
Cracker: Moja imienniczka ^^
Więc tak. nie wiem do której klasy chodzisz, ale musisz sobie ogarnąć podstawy

Zadanko jest proste. mnożysz jeden jednomian przez drugi.
1.Najpierw pomnóż liczby i zapisz po znaku =
2.Teraz pomnóż iksy i dopisz do tego co już otrzymałaś. [np. 1*1 = 1
2 tak samo x*x = x
2]
3. Ostatnie są igreki (y). mnożysz y
2 * y = y
3 bo przy mnożeniu potęg o takiej samej
podstawie wykładniki się dodaje.
Uporządkowana postać, czyli najpierw liczby a potem litery w kolejności alfabetycznej.