Krotność piewiastków wielomianu.
conny: Liczba x0 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w. Wyznacz pozostałe piewiastki tego
wielomianu.
a) w(x)=3x3−11x2+8x+4, x0=2
22 wrz 17:26
.ee: w(x) = (x−2)2*r(x), gdzie r(x) − dwumian liniowy postaci ax + b.
22 wrz 17:55
Bogdan:
Schemat Hornera dwukrotnie
| 3 −11 8 4
| 6 −10 −4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 | 3 −5 −2 0
| 6 2 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 | 3 1 0 0
22 wrz 18:04
conny: mógłbym prosić o pełne rozwiązanie?
22 wrz 18:07
conny: aha ok
22 wrz 18:08
conny: a co gdyby było tak:
w(x)=x4+2x3−2x2−6x−3 , x0 = −1
22 wrz 18:22
Bogdan:
analogicznie
22 wrz 18:36
conny: ok
22 wrz 18:57