Rówanie z wartością bezwzględną w mianowniku
nasta: Korzystając z własności wartości bezwzględnej, wykaż, że dla podanych wartości x prawdziwa jest
równość.
| | 4 | | 3 | |
|6x−9|* |
| =6 dla x≠ |
| |
| | |6x−4x| | | 2 | |
Nie wiem jak się do tego zabrać...
22 wrz 17:21
pigor: ..., sądzę, że błędnie przepisała(e)ś daną
równość, a więc jaka ona jest ...

naprawdę
22 wrz 19:56
nasta: Racja, w mianowniku powinno być |6−4x|
22 wrz 20:12
pigor: ..., no to wtedy, łopatologicznie rzecz ujmując np. tak
jeśli x≠
32,
| | 4 | | 4 | |
L= |6x−9| * |
| = |3(2x−3)| * |
| = |
| | |6−4x| | | |−2(−3+2x)| | |
| | 4 | | 3|2x−3|*4 | |
= |3|*|2x−3| * |
| = |
| = 3*2= 6= P . c.n.w. .  |
| | |−2|*|2x−3| | | 2|2x−3| | |
22 wrz 20:39
nasta: Bardzo, bardzo dziękuję!
22 wrz 21:02