Wyznaczanie liczb naturalnych
Karin: Wyznacz wszystkie pary liczb naturalnych (n,k), gdzie n < k, takie, że NWD(n,k) = 15 oraz:
a) n+k=180
b) nk=4500
22 wrz 17:08
Janek191:
Np. a) n < k
NWD( n , k ) = 15 więc n = 15 s i k = 15 t ; s ∊ N+ , t ∊ N+
n + k = 180
15 s + 15 t = 180 / : 15
s + t = 12 ⇒ t = 12 − s
1) s = 1 n = 15*1 = 15
k = 15*11 = 165
2) s = 1 n = 15*2 = 30
k = 15*10 = 150
3) s = 3 n = 15*3 = 45
k = 15*9 = 135
4) s = 4 n = 15*4 = 60
k = 15*8 = 120
5) s = 5 n = 15*5 = 75
k = 15*7 = 105
Odp. ( 15; 165),(30; 150), ( 45; 135), (60; 120),(75; 105)
==============================================
22 wrz 20:42