Janek191:
y = 2x + 4 ⇒ 2x − y + 4 = 0
y = 2x − 6 ⇒ 2x − y − 6 = 0
Obliczam odległość między tymi prostymi
| | I C1 − C2 I | | I 4 − (−6) I | | 10 | |
d = |
| = |
| = |
| = 2 √5 |
| | √A2 + B2 | | √22 +(−1)2 | | √5 | |
r − promień okręgu stycznego do obu tych prostych
2 r = d = 2
√5
r =
√5
−−−−−
2x − y + C
3 = 0 prosta równo oddalona od danych prostych
Mamy
| I 4 − C3 I | |
| = √5 / * √5 |
| √ 5 | |
I 4 − C
3 I = 5
4 − C
3 = 5 ∨ 4 − C
3 = − 5
C
3 = − 1 ∨ C
3 = 9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
oraz
| I − 6 − C3 I | |
| = √5 / * √5 |
| √5 | |
I − 6 − C
3 I = 5
− 6 − C
3 = 5 ∨ − 6 − C
3 = −5
C
3 = − 11 ∨ C
3 = − 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zatem C
3 = − 1
2x − y − 1 = 0 − równanie prostej równo oddalonej od danych prostych
y = 2x − 1
Środek okręgu S leży na tej prostej , więc S = ( a; b) = ( a ; 2a − 1)
Okrąg ma przechodzić przez punkt A = ( 5; 6)
zatem
I SA I
2 = r
2
czyli
( 5 − a)
2 + ( 6 − (2a − 1))
2 = (
√5}
2
25 − 10a + a
2 + ( 7 − 2a)
2 = 5
25 − 10a + a
2 + 49 − 28 a + 4a
2 = 5
5 a
2 − 38 a + 69 = 0
Δ = ( −38)
2 − 4*5*69 = 1444 − 1380 = 64
| | 38 − 8 | | 38 + 8 | |
a = |
| = 3 ∨ a = |
| = 4,6 |
| | 10 | | 10 | |
więc
b = 2*3 − 1 = 5 ∨ b = 2*4,6 − 1 = 8,2
Mamy
r
2 = 5 oraz S
1 = ( 3; 5) i S
2 = ( 4,6; 8,2 )
Równania okręgów:
( x − 3)
2 + ( y − 5)
2 = 5 i ( x − 4,6)
2 + ( y − 8,2)
2 = 5
================================================