zbieżność
Dave: zbadać zbieżność całki.
∫ tgx * etgx
cos2x
całka wyszła mi
etgx*(tgx − 1) + C
i tu moje pytanie. Jak zbadać zbieżność całki?
22 wrz 17:02
Trivial: W jakich granicach?
22 wrz 17:56
Dave: od −π/2 do 0
22 wrz 20:16
Trivial:
| | π | |
Problem pojawia się w punkcie x = − |
| . Całkę liczysz tak: |
| | 2 | |
| | tgx | |
∫−π/20 |
| etgxdx = ∫−∞0ueu du = limx→−∞ ∫x0 ueudu |
| | cos2x | |
= lim
x→−∞ [e
u(u−1)]
x0 = lim
x→−∞ [−1 − e
x(x−1)] =
= lim
x→−∞ [−1 − xe
x + e
x] = −1 − lim
x→−∞ xe
x.
| | x | | 1 | |
limx→−∞ xex = limx→−∞ |
| =H= limx→−∞ − |
| = 0 |
| | e−x | | e−x | |
| | tgx | |
Czyli ∫−π/20 |
| etgxdx = −1. |
| | cos2x | |
22 wrz 21:15