proszę o sprawdzenie, mnożenie ułamków
Cracker: witam i proszę o sprawdzenie. Mój wynik to 25√5 a w książce jest 125√5
5 45 * 125 * 25− 410 : 5 12
(źle to wygląda, ale starałam się jak najładniej zapisac)
ostatecznie otrzymałam 52,5 czyli √55
22 wrz 16:49
dero2005:
545*125*25−410:512
czy ten przykład tak wygląda?
22 wrz 16:53
Cracker: dokładnie tak
22 wrz 16:54
dero2005:
545*53*(52)−410:512 =
= 545*53*5−45:512 =
= 545+155−45:512 = 53:512 = 562−12 =
= 552 = 52*512 = 25√5
22 wrz 17:04
Cracker: dziękuję, zrobiłam dokładnie tak, czyli to w książce jest zła odpowiedz

pozdrawiam
serdecznie
22 wrz 17:06
dero2005:
więcej wiary w siebie niż w pisane
22 wrz 17:12