Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji
maturzystka: hej, nie potrafie się z tym uporać..
1) wyznacz przedziały monotoniczności funkcji:
a) f(x)=x
√5−x
b) f(x)=x
2√x+1
c) f(x)=x−sin2x, x∊<0,π>
z góry gorąco dziękuję za pomoc
22 wrz 16:22
...:
... to pokaż jak się porasz ... −
22 wrz 16:26
...:
licz pochodne −
22 wrz 16:26
maturzystka: 
w a) zrobiłam narazie tak:
| | 1 | | x | |
(xp{5−x)'=x' * (√5−x)+x(√5−x)'= √5−x + x* |
| *(5−x)'=√5−x + |
| * −1 |
| | 2√5−x | | 2√5−x | |
22 wrz 16:31
maturzystka: ogólnie wiem, że trzeba policzyć pochodną, potem miejsca zerowe, parabola lub krzywa i będzie
gdzie f(x) rośnie i maleje, tylko mam problem z tymi pochodnymi własnie.
a z funkcjami trygonometrycznymi to wgl nie wiem
22 wrz 16:32
PW: A może nie trzeba zaraz pochodnych?
g(x) = x
√5−x, x∊<0, 5>
Funkcja po prawej stronie jest malejąca − to wiemy, dowód elementarny jest łatwy:
x
1<x
2 ⇒−x
1>−x
2 ⇒5−x
1>5−x
2 ⇒
√5−x1>
√5−x2,
Widzimy więc, że
jest malejąca.
Stawiam pytania maturzystce:
− Czy z tego faktu można coś wywnioskować o monotoniczności funkcji g?
− Czy opisaną metodę da się rozszerzyć na przedział (−
∞, 0) ?
Warto spróbować metodami elementarnymi, to jest inteligentniejsze niż "łupanka" za pomocą
pochodnych.
24 wrz 01:53
xxx:
... inteligentniejsze ...
"zdolna jestem niesłychanie
najpiękniejsze mam ubranie ...
... w szkole mam najlepsze stopnie ..."
24 wrz 13:02
Basia:
f(x) = x
√5−x
5−x≥0
x≤5
D = (−
∞; 5>
| | 1 | | x | |
f'(x) = 1*√5−x + x* |
| *(−1) = √5−x − |
| = |
| | 2√5−x | | 2√5−x | |
| 2(5−x) − x | | 10 − 3x | |
| = |
| |
| 2√5−x | | 2√5−x | |
uwaga: dziedziną pochodnej jest (−
∞;5)
w p−cie x=5 funkcja jest określona, ale nie jest różniczkowalna
mianownik pochodnej jest stale dodatni czyli znak pochodnej zależy tylko od licznika
i dlatego tylko licznikiem się zajmujemy
| | 10 | |
f'(x) = 0 ⇔ 10−3x=0 ⇔ x = |
| |
| | 3 | |
| | 10 | |
f'(x) < 0 ⇔ 10−3x<0 ⇔ x> |
| |
| | 3 | |
| | 10 | |
f'(x) > 0 ⇔ 10−3x>0 ⇔ x< |
| |
| | 3 | |
wnioski:
x∊(−
∞;
103) ⇒ f'(x) < 0 ⇒ f↘
x∊(
103;5) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f↗
czyli dla x=
103 funkcja osiąga minimum lokalne
24 wrz 14:15
Basia:
@PW przyznam szczerze, że kompletnie nie rozumiem Twojego wnioskowania,
pomijając fakt, że w przedziale <0,5> ta funkcja wcale nie jest malejąca
oczywiście łatwo udowodnić, że y=√5−x jest stale malejąca, ale ja osobiście nie potrafię nic
powiedzieć o iloczynie funkcji rosnącej y=x i funkcji malejącej y=√5−x (i o żadnym innym też
nie) dopóki tego iloczynu nie zbadam (przy pomocy rachunku pochodnych)
24 wrz 14:59
xxx:
... i tak z inteligencji niewiele się ostało ... została jedynie
SAMOCHWAŁA −
24 wrz 15:12
PW: Basiu , ja wiem że mnie nie lubisz, ale ja nie przedstawiłem żadnego wnioskowania −
stawiałem maturzystce pewne pytania. Być może niepotrzebnie, może nick jest mylący.
Zakładałem, że maturzystce zadano problem dający się rozwiązać bez rachunku różniczkowego.
Była to druga w nocy, nie pora na dowody. Cóż, maturzystka nie podjęła żadnej próby, za to
wsiedliście na mnie zbiorowo.
xxx − pomogłeś tu już komuś, czy czyhasz, żeby komukolwiek dop... ? Jakoś tak się zrobiło
nieprzyjemnie. Tutaj powinny działać argumenty merytoryczne − podejmij próbę polemiki, pokaż
że pomysł nie był dobry. A może okaże się, że go nie rozumiesz?
24 wrz 19:22
Basia: Wydaje mi się, że całkiem dokładnie pokazałam jakie są przedziały monotoniczności tej funkcji,
wykazując równocześnie, że przedział <0;5> nie ma tu nic do rzeczy
| | g(x) | |
Z tego, że |
| jest malejąca nie wynika absolutnie nic dla g(x) |
| | x | |
w przedziale np: <1;10>
| 1 | |
| jest malejąca g(x) = 1 jest stała |
| x | |
| x+1 | | 1 | |
| = 1+ |
| jest malejąca g(x) = x+1 jest rosnąca |
| x | | x | |
| −x+1 | | 1 | |
| = −1 + |
| jest malejąca g(x) = −x+1 jest malejąca |
| x | | x | |
I nie o to chodzi, że Cię nie lubię, tylko o to, że kompletnie nie rozumiem co chciałeś
osiągnąć.
24 wrz 19:48
xxx: ... panie PW ... po co mam podejmować polemikę z kimś kto z mety zakłada, że jego metoda
to inteligencja ... a inne to "łupanki" ...
24 wrz 20:38
xxx:
... oczywiście o budowaniu przez ciebie fajnej atmosfery nie wspomnę ... bo i po co?
24 wrz 20:47