asymptoty
stokrotka: Zapisz równania asymptot wykresu funkcji:
3
y= −−−−− +2
x−1
29 wrz 17:52
Bogdan:
| | A | |
Funkcja homograficzna zapisana w postaci kanonicznej f(x) = |
| + q |
| | x − p | |
posiada asymptotę poziomą y = q oraz asymptotę pionową x = p.
| | ax + b | |
Funkcja homograficzna zapisana w postaci ogólnej f(x) = |
| |
| | cx + d | |
| | d | | a | |
posiada asymptotę poziomą y = − |
| oraz asymptotę pionową x = |
| . |
| | c | | c | |
29 wrz 18:09
stokrotka: A ni da sie tego jakoś łatwiej

przyznam że nie mieliśmy nic takiego na lekcji i mało z
tego rozumiem...
29 wrz 20:27
Bogdan:
Łatwiej już się nie da.
| | 3 | |
Jeśli y = |
| + 2, to x ≠ 1 |
| | x − 1 | |
oraz:
asymptota pionowa x = 1, asymptota pozioma y = 2.
Po prostu odczytujesz potrzebne informacje z wzoru funkcji homograficznej.
Nie zaszkodzi, jak sobie poczytasz o funkcji homograficznej w swoim podręczniku, bo
przecież za rok zdajesz maturę i warto już teraz ćwiczyć samodzielne szukanie różnych
informacji, a może się mylę?
29 wrz 20:38
Eugeniusz: (3x−1)/x2
20 lis 21:11