Proszę o pomoc (ciągi)
help: Witam mam problem z dwoma zadaniami z ciągów :
1.Sprawdź czy ciąg (bn) jest arytmetyczny .Określ monotoniczność tego ciągu .
bn=−2n + 3
2.Wyznacz ciąg arytmetyczny (an)
a2=2 , a4=6
22 wrz 16:16
...:
bn+1−bn=−2(n+1)+3−(−2n+3)= ... i wnioskuj
22 wrz 16:18
bezendu:
2) a2=2
a4=6
a1+r=2 /(−1)
a1+3r=6
−a1−r=−2
a1+3r=6
2r=4⇒r=2
a1+2=2
a1=0
an=(n−1)*2
an=2n−2
22 wrz 16:20
help: =−2n − 2 + 3 +2n −3 = −2 ale co dalej?
22 wrz 16:22
...:
...skoro różnica jest stała ... niezależna od n ... to chyba oczywiste −
22 wrz 16:24
bezendu:
bn+1=−2(n+1)+3
bn+1=−2n+1
bn+1−bn=−2n+1−(−2n+3)
bn+1−bn=−2n+1+2n−3
bn+1−bn=−2 (const )więc jest arytmetyczny
−2<0 więc ciąg jest malejący
22 wrz 16:25
help: ok już rozumiem czuli wychodzi na to że ciąg jest arytmetyczny malejący , dzięki wielkie za
pomoc pozdrawiam
22 wrz 16:30