graniastosłupy
Justyna: Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy 2 cm, wysokość graniastosłupa
4 cm. Oblicz:
a)objętość
b)cos kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej
22 wrz 16:12
dero2005:

a = 2
h = 4
a)
b)
x =
√h2 + (a2)2 =
√16+1 =
√17
s =
√a2 + h2 =
√20 = 2
√5
| | x | | √17 | | √85 | |
cosα = |
| = |
| = |
| |
| | s | | 2√5 | | 10 | |
22 wrz 16:24
Justyna: To jest całe rozwiązanie?
22 wrz 16:30
dero2005:
a jaka jest odpowiedź
22 wrz 16:49