układ równan z parametrem
szalala: Dla jakich wartości parametru k rozwiązanie układu równań
{ x − y = k− 1
{ 2x − y = − 3− k
spełnia warunek |x |+ |y| = 2 + k ?
wyznaczniki obliczyłem
W = 1
Wx = −2k−2
Wy = −3k−1
dalej nie wiem jak to zrobić

pomocy
pigor: ..., np. tak : z własności modułu (wartości bezwzględnej) dane
równanie
|−2k−2| +|−3k−1|= 2+k ma sens ⇔ 2+k ≥0 ⇔
k ≥−2,
stąd i z miejsc zerowych dwumianów pod modułem −1, −
13 rozpatrzę
je kolejno w 3−ech przedziałach :
1)
−2 ≤ k ≤ −1 : |−2(k+1)| +|−3(k+
13)|= 2+k ⇔
2|k+1| +3|k+13|= 2+k ⇔
⇔ −2(k+1)−3(k+
13)= 2+k ⇔ −2k−2−3k−1−k= 2 ⇔ −6k= 5 ⇔ k= −
56 ∉ [−2;−1] ;
−−−−−−−−−−−−−−−
2)
−1< k < −13 : ... 2(k+1) −3(k+
13)= 2+k ⇔ 2k+2−3k−1−k= 2 ⇔
⇔ −2k= 1 ⇔
k= −12 ∊ (−1;−
13)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3)
k ≥ −13 :... 2(k+1)| +3(k+
13)= 2+k ⇔ 2k+2+3k+1−k= 2 ⇔
⇔ 4k= −1 ⇔
k= −14 ∊ [−
13;+
∞)., zatem mamy
odp. rozwiązanie układu (x,y)= (−2k−2,−3k−1) spełnia dany warunek
dla wartości
k∊{−12,−14}. ...