matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie okręgu stycznego do dwóch prostych
Monika:
Wyznacz równanie okręgu stycznego do prostych y=2x+4 i y=2x−6 przechodzącego przez A(5,6).
22 wrz 15:42
M:
12 gru 06:01
Mila:
m: y=2x+4 B=(0,4) k: y=2x−6 2x−y−6=0
|2*0−4−6|
10
1) d(B,k)=
=
=2
√
5
√
2
2
+1
√
5
r=
√
5
− promień okręgu S(a, b)− środek okręgu
−2+3
1
2) O=(c,d)=
,0)=
,0)
2
2
Prosta przechodząca przez punkt O i równoległa do obu prostych
1
n : y=2x+b, 0=2*
+b, b=−1
2
n: y=2x−1 3) S=(a,2a−1 ) i A ∊ okręgu (x−a)
2
+(y−2a+1)
2
=(
√
5
)
2
(5−a)
2
+(6−2a+1)
2
=5 (5−a)
2
+(7−2a)
2
=5
23
a=3 lub a==
5
23
41
S=(3,5) lub S=(
,
)
5
5
pisz równania okręgów
12 gru 18:48
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick