stożek
Phoebe: .Tangens kąta nachylenia tworzącej stozka do płaszczyzny podstawy wynosi 4/3 a pole powierzchni
bocznej jest równe 240 pi cm kwadratowych. Oblicz objętość tego stozka.
29 wrz 17:46
Bogdan:

Podpowiedź:
t − długość tworzącej, t =
√(4x)2 + (3x)2 = 5x, x > 0.
Pole powierzchni bocznej P
b = πRt, π * 3x * 5x = 240π ⇒ x = ....
| | 1 | |
Objętość V = |
| π * R2 * H |
| | 3 | |
29 wrz 18:01
marta: tworzymy uklad rownan z pitagorasa h2+r2=l2, oraz h=43r, (to wynika z tangensa) raz
wzor na pole boczne a stad powinno wyjsc, ze r=12, l=20, h=16
10 sty 06:30