Figury podobne i okrąg opisany na trójkącie
xoxo: Witam, proszę o pomoc przy dwóch zadaniach: 1. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na
trójkącie o bokach długości 5,8,10. 2. Dwa wielokąty są do siebie podobne. Pole jednego jest
dwa razy większe od pola drugiego, a obwód o 10 większy. Znajdź obwody tych wielokątów.
22 wrz 14:41
sushi_ gg6397228:
1. jakie pasuja tutaj wzory na pole trojkata?
2. jaka jest skala podobienstawa miedzy obwodami, a jaka miedzy polami (teoria)
22 wrz 14:48
xoxo: | | abc | |
1. Próbowałam to zrobić ze wzoru herona (później R= |
| ), ale wynik wychodził mi |
| | 4P | |
bardzo dziwny...
2. wydaje mi się że na podstawie pola, można by stwierdzi że skala to pierwiastek z 2, ale
pewna nie jestem :c
22 wrz 14:55
sushi_ gg6397228:
1. zapisz swoje obliczenia
2. skala sie zgadza k=√2
teraz trzeba zapisac wzorem obwód jednego jest o 10 większy od drugiego
22 wrz 15:00
sushi_ gg6397228:
zad1. przypuszczam ze powinno byc 6,8,10 i mamy trojkat prostokatny , wiec 2R=c
dla wersji 5,8,10 jest ból w obliczeniach
22 wrz 15:06
xoxo: 1. 11,5*1,5*3,5*6,5, całość pod pierwiastkiem, wychodzi mi ≈ 19,81. Jest dobrze i mam to teraz
zaokrąglić?
edit. wymiary się zgadzają, to nie jest trójkąt prostokątny.
2. Przepraszam, tego drugiego nie jest w stanie ugryźć...
22 wrz 15:11
xoxo: Pierwsze wyszło po zaokrągleniu. Z góry założyłam że wynik jest zbyt kosmiczny
22 wrz 15:14
sushi_ gg6397228:
2. oznaczenia
k=√2− skala
x− obwod mały
y= kx − obwod duzy
y−x=10
kx−x=10
x(k−1)=10 podzielic przez nawias, usunac niewymiernosc itp
22 wrz 15:27
xoxo: Dziękuję : )
22 wrz 15:51