Rowiąż równania:
Mati: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania bo nie wiem jak to zrobić... proszę o rozpisanie
spróbuję zrozumieć... Pozdrawiam
Równanie:
a) 2|x|+x=3
b) 1−|x+5|=x
c) |x+2|=x+2
22 wrz 14:17
22 wrz 14:21
Mati: to b) zrobiłem tak 1−|x+5|=x
|x+5|=1−x zał. 1−x≥0 => x ≤1
x+5=1−x v x+5=x−1
2x=1−5 5=−1 sprzeczność (brak rozwiązań)
2x=−4/:2
x=−2
Odp: x e {−2}
ale nie wiem jak zrobić pozostałe...może ktoś pomóc?
22 wrz 15:07
mata: 2|x|+x=3
2*x + x = 3 v 2*(−x) + x = 3
3x = 3 v −x = 3
x = 1 v x = −3
22 wrz 15:12
mata: |x+2|=x+2
x+2 = x+2 v −(x+2)=x+2
0=0 v −x−2=x+2
−2x = 4
x = −2
22 wrz 15:13
sushi_ gg6397228:
b) jest ok
pozostale przyklady−−> gdzie zalozenie
22 wrz 15:19
Mati: Dziękuję bardzo już rozumiem to!
22 wrz 15:23
Mati: no właśnie tylko te założenia... hmm...
22 wrz 15:26
5-latek: Np a) z samej definicji wartosci bezewxglednej |x|=x dla x≥0>0 czyli dla x∊<0,∞) rownanie ma
postac 2*x+x=3 to x= wylicz i sprawdz czy nalezy do przedzialu
|x|=−x dla x<0 czyli dla x ∊(−∞,0) rownanie ma postac 2*(−x)+x=3 wylicz x i sprawdz czy nalezy
do przedzialu
b) 1−|x+5|=x to −|x+5|=x−1/*(−) to |x+5|=−x+1 to |x+5|=1−x teraz x+5=0 to x=−5 Teraz dla x≥−5
czyli x ∊do <−5,∞) |x+5|=x+5 wiec rownanie ma postac x+5=1−x wylicz x i prawdz czy nalezy do
przedzialu Dla x<−5 czyli dla x ∊(−∞.−5) |x+5|=−x−5 wiec rownanie ma postac −x−5=1−x to
samo wylicz x i czy nalezy do przedzialu
c) zrob tak jak b
22 wrz 15:31