matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
---> Udowadnianie tożsamości trygonometrycznych <---
THIRTEEN_[13]:
Pomógłby mi ktoś z takimi tożsamościami które trzeba udowodnić ( wiem,że już wczoraj o to pytałem, ale urwał mi się kontakt z "sushi" ):
sin2x
1
h)
−
= −1
cos2x * tgx
cosx
1
sin2x
i)
−
= 1
cos2x
cos2x * ctgx
cos4x * tg2x − sin4x
j)
= − tg
2
2x
cos4x * ctg2x + sin4x
cos4x * ctg2x + sin4x
k)
= ctg
2
2x
sin4x − cos4x * tg2x
22 wrz 13:30
THIRTEEN_[13]:
22 wrz 15:20