Oblicz pole koła wpisanego w ten trójkąt
Monika: Miara kąta między ramionami trójkąta równoramiennego o polu √3 jest równa 120stopni. Oblicz
pole koła wpisanego w ten trójkąt ?
Proszę o pomoc
22 wrz 13:24
sushi_ gg6397228:
który ze wzorów na pole trójkata, pasuje najbardziej−−> do pierwszej części zadania
22 wrz 13:34
Aga1.:

2α=120
0
ze wzoru na pole trójkąta wylicz b.
i P=
√3
α=60
0
Oblicz x
a=2x
( a możesz obliczyć z twierdzenia cosinusów)
Promień koła wpisanego w trójkąt oblicz ze wzoru
| | P | | 1 | |
r= |
| , gdzie p= |
| (a+2b) |
| | p | | 2 | |
22 wrz 13:41
ppp:

2α = 180 − 120 = 60
α = 30
| | 1 | |
P = |
| * 2a * h = ah = √3 |
| | 2 | |
obwód = a+a+b+b = 2 + 2 +
√3 +
√3 = 4 + 2
√3
| | P | |
P = p*r => r = |
| gdzie p to polowa odwodu trojkata |
| | p | |
r= U{
√3*(2−
√3){(2+
√3)(2−
√3} = 2
√3 − 3
22 wrz 13:50
5-latek: No i po zabawie .
Juz nie bedzie musiala sie wysilac ma gotowca .
22 wrz 13:52
Monika: Dziękuję bardzo za pomoc
22 wrz 22:37