procenty
Kika: Proszę o pomoc.
Promień kuli zmniejszono dwa razy. O ile procent zmalało pole powierzchni kuli, a ile procent
objętość?
22 wrz 13:24
sushi_ gg6397228:
wzory na pole i objetosc znasz?
22 wrz 13:29
Kika: na pole to z tego, co pamiętam jest chyba 4πr2 a na objętość 43 πr3
w obliczeniach wyszło mi, że po 50% zmniejszy się i objętość i pole, ale nie jestem pewna, czy
dobrze.
nie miałam jeszcze geometrii w przestrzeni na lekcji, tyle co na kółku.
22 wrz 13:48
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
22 wrz 14:00
Aga1.: Ok.
P=4πr
2.
Po zmniejszeniu promienia kuli 2 razy
O ile zmalała powierzchnia kuli ?
4πr
2−πr
2=3πr
2
O ile % zmalała powierzchnia kuli
22 wrz 14:02
Kika: Dziękuję Aga1

czyli wzorując się nieco na polu, to z objętością będzie tak?
V=
43πr
3
V
zm =
43π(
12r)
3=
16πr
3
43πr
3−
16πr
3=
76πr
3
22 wrz 14:20
Aga1.: Tak.
22 wrz 21:01
pigor: ..., lub np. tak : wszystko tu zależy od promienia kuli, więc
dla pola kuli : we wzorze jest R
2 ⇒ (
12R)
2=
14R
2, więc
14R
2= (100−x)%R
2 / : R
2 i /*100 ⇔ 25= 100−x ⇔
x%= 75%,
czyli
pole kuli zmalało o
75% ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dla objętości kuli: we wzorze jest R
3 ⇒ (
12R)
3=
18R
3, więc
18R
3= (100−x)%R
3 / : R
3 i /*100 ⇔ 12,5= 100−x ⇔
x%= 87,5%,
czyli
objętość kuli zmalała o
87,5% i to tyle . ...
22 wrz 21:17
pigor: .. a ty uważaj bardziej
Kika, bo od kiedy to (
12)
3=
16 
co
22 wrz 21:20
Bogdan:
Jeśli promień kuli zmniejszono dwa razy, to znaczy, że skala podobieństwa wielkich kół tych kul
Mniejsza kula ma pole powierzchni 4 razy mniejsze, objętość 8 razy mniejszą
22 wrz 21:25