Ostrosłupy
DeDee: Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi S, a ściana boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Oblicz objętość tego ostrosłupa
22 wrz 13:24
DeDee: UP
22 wrz 15:46
DeDee: up
22 wrz 17:34
DeDee: up
22 wrz 18:05
DeDee: up
22 wrz 20:25
Bogdan:
Zrób tutaj chociaż rysunki do swoich zadań
22 wrz 20:27
DeDee:
22 wrz 21:07
DeDee: up
23 wrz 15:27
DeDee: up
23 wrz 20:47
dero2005:

dane: S, α
| | 3 | | 2S | |
S = |
| a*hs ⇒ hs = |
| |
| | 2 | | 3a | |
| | 2 | |
| = cosα ⇒ a = |
| √3√Scosα√3 |
| | 3 | |
H =
√hs2 − (hp3)2
podstaw i wylicz
23 wrz 21:10