bully:
Na stronie http://www.matematyka.pisz.pl/strona/1268.html
W pierwszym przykładzie jest 20% z liczby 100, czyli 5
*Czy jeżeli jest przykład taki jak na stronie (link powyzej) lecz liczby
20% zamienia sie na 10% i w wyniku byloby 1/10 zamiast 1/5.
Czy mozna tak zrobic, czy tylko na przykladzie 20%.
13 sty 18:48
sinx/n=six=6:
nigdzie nie ma 20% z liczby 100, chyba że ja nie wiedzę
20%=20/100=1/5
15%=15/100=3/30
x%=x/100
x% z liczby y:
x/100*y
13 sty 19:07
sinx/n=six=6:
3/20 miało być nie 3/30
13 sty 19:08
bully:
sorry 20% z 80
pełny procent to 100% / 20% = 5 czyli wynik 1/5
przyklad.
10% z 80%
pełny procent to 100% / 10% = 10 czyli wynik 1/10
Czy tak moze byc, chodzi o wynik 1/10
13 sty 19:27
sinx/n=six=6:
10% z 80%=10/100*80%=1/10*80%=8%
13 sty 19:30
bully:
tak wiem.
Ale chodzi mi oto czy w ulamku moge zapisac 1/10 tak jak jest 1/5
13 sty 19:31
sinx/n=six=6:
każdy procent możesz zapisać w ułamku.
x%=x/100 - pod x podstawiasz procent
13 sty 19:34
Jakub:
10% to jest 1/10 możesz liczyć w ten sposób
13 sty 19:35
sinx/n=six=6:
tak
1%=1/100
2%=1/50
3%=3/100
4%=1/25
5%=1/20
6%=3/50
7%=7/100
8%=2/25
.....
99%=99/100
100%=1
150%=1,5
200%=2
3456%=3456/100
13 sty 19:38