Ostrosłupy
DeDee: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi bocznej b i kącie nachylenia tej
krawędzi do płaszczyzny podstawy α
22 wrz 13:18
DeDee: UP
22 wrz 15:46
DeDee: up
22 wrz 16:54
DeDee: up
22 wrz 18:05
DeDee: up
22 wrz 20:25
Bogdan:
up − rysunek zrób
22 wrz 20:29
DeDee:
22 wrz 21:21
DeDee: up
23 wrz 15:28
DeDee: up
23 wrz 17:22
dero2005:
| 2 | | 2 | | a√3 | | a | |
| hp = |
| * |
| = |
| √3 |
| 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
a = b
√3cosα
| | a2√3 | | 3√3 | |
Pp = |
| = |
| b2cos2α |
| | 4 | | 4 | |
H
2 = b
2 − (
23h
p)
2
H
2 = b
2 − (
a3√3)
2
H
2 = b
2 − b
2cos
2α
H
2 = b
2(1−cos
2α)
H
2 = b
2*sin
2α
H = bsinα
sprawdź poprawność wyliczeń
23 wrz 20:36
Bogdan:

Widząc taką ilość tekstu zawierającego rozwiązanie zadania można zniechęcić się do
matematyki.
| R | | 1 | |
| = cosα ⇒ R = b cosα ⇒ |
| a√3 = b cosα /*√3 ⇒ a = b√3 cosα |
| b | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
Objętość V = |
| * |
| a2√3*H = ... |
| | 3 | | 4 | |
23 wrz 20:56
DeDee: Dziena, o wiele łatwiej zrozumieć zadanie
23 wrz 21:56