Ostrosłupy
DeDee: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym wysokość ściany bocznej
opuszczona z wierzchołka ostrosłupa ma długość h i krawędź boczna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem α
22 wrz 13:09
ppp:

h
2 =
a22 + H
2
| h | | 2h | |
| = tg α => a = |
| |
| a2 | | tg α | |
| | h | |
h2 = |
| 2 + H2 => H2 = h2 − h2 * ctg2 α = h2(1 − ctg2 α) |
| | tg α | |
V =
13 a
2 * H
V =
13 4h
2*ctg α * h*
√1 − ctg2 α
22 wrz 13:30
DeDee: wydaje mi się, że kąt jest źle zaznaczony
23 wrz 21:14
dero2005:
23 wrz 21:36