współrzedne
patii: W ukladzie wspolrzednych umieszczono trojkąt równoboczny o boku 2 gdzie A= (0,0) B=(2,0)
C=(1,√3).
Gdy na osi x wybieramy dowolny punkt P=(x,0), lezacy na prawo od punktu B i poprowadzimy prostą
PC, to przetnie ona oś y w pewnym punkcie D=(0, d(x) ) . Oblicz d(x)
jak sie za to wziac ? myslałam o tym ze dl. DP z pitagorasa i pozniej DC+CP ale wychodza mi
kosmiczne licby z perwiastkami chyba ze zle licze . jakies pomysly ?
22 wrz 13:02
sushi_ gg6397228:
zacznij od zrobienia rysunku
22 wrz 13:04
patii: mam go . bo w ksiazce juz byl.
22 wrz 13:19
sushi_ gg6397228:
to go tutaj narysuj
22 wrz 13:24
Janek191:
Z podobieństwa trójkątów prostokątnych mamy
d(x)*( x − 1) =
√3 *x
====================
22 wrz 13:25
Janek191:
Z podobieństwa prostokątnych trójkątów podobnych mamy
d(x0*( x −1) p{3]*x
==================
22 wrz 13:28
Janek191:
Z podobieństwa prostokątnych trójkątów podobnych mamy
d(x0*( x −1) p{3]*x
==================
22 wrz 13:28
patii:
22 wrz 13:29
Janek191:
Z podobieństwa prostokątnych trójkątów podobnych mamy
d(x)*( x −1) =
√3*x
==================
22 wrz 13:29
patii: dziekuje , a ja sie tu męcze z jakimis dlugosciami bokow. jestes wielki
22 wrz 13:30