Ostrosłupy
DeDee: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy a i kącie dwuściennym
między sąsiednimi ścianami bocznymi 120 stopni.
22 wrz 13:02
DeDee: UP
22 wrz 14:07
DeDee: UP
22 wrz 15:26
dero2005:

dane:a, α = 120
o
d = a
√2
d
2 = 2h
2 − 2h
2cos120
o
(a
√2)
2 = 2h
2 − 2h
2(−
12)
2a
2 = 2h
2 + h
2
2a
2 = 3h
2
tworzymy układ równań
l*h = a*h
s
h
s2 + (
a2)
2 = l
2
z pierwszego
wstawiamy do drugiego
wstawiamy za h =
23a
2
po policzeniu
z Pitagorasa
H =
√hs2 − (a2)2
H =
√a22 − a24
22 wrz 16:12
dero2005:
| | 2 | |
powinno być wstawiamy za h2 = |
| a2 |
| | 3 | |
22 wrz 16:15