działania na pierwiastkach i potegach
yoshi: Mam problem z rozwiązaniem tych przykładów:
[ ( 7 + 241/2)1/2 – (7−241/2)1\2]2} =
(√5− √3)(√15+ √12)= √75 + √60 − √45 − √36 = co dalej?
(3− 5√6 )2 = 9 − 30 √6 + 150 czy jest ok?
p(√5−3)2 = po prostu się redukuje kwadrat i jej √5−3 czy jest jakiś inny sposób?
4. 3√27 x 9−1,5 x 13−3^4 x 181−2 = 1/3 jest podniesiona do minus 3/4 nie
potrafiłam tego zobrazować
29 wrz 17:44
Bogdan:
( √ 7 + √24 − √ 7 + √24 )2
Zastosuj wzór skróconego mnożenia wiedząc, że √24 = √4*6 = 2√6
√75 = √25*3 = 5√3
itd.
(3 − 5√6)2 = 159 − 30√6, jest ok.
Następne są niezrozumiałe.
29 wrz 18:23
yoshi: dziękuje
w zad 4 chodzi o obliczenie x oznacza mnożenie a jedna trzecia jest do 3/4
29 wrz 18:38
sławek: {1,32−0,52}
16 gru 18:29
krzysiek: 55
19 lis 09:57
krzysiek:
19 lis 10:30