matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania wykładnicze
mxm:
3
−
x
+(
1
3
)
x
−
2
= 90 Jak rozwiązać to równanie? Wiem, że najpierw powinny być te same podstawy jednak nie wiem jak się za to zabrać.
22 wrz 12:54
ICSP:
1
1
(
)
x
+ (
)
x
* 9 = 90
3
3
1
(
)
x
[1 + 9] = 90
3
1
(
)
x
= 9
3
x = −2
22 wrz 12:55