;)
Klaudia: Wybieramy kartę z talii 52 kart. Wybrana karta jest fugura jakie jest prawdopodobieństwo ze
jest nią król ?
22 wrz 12:18
Trivial:
Ile jest figur w talii kart? 4 kolory * 3 figury = 12 kart.
A ile króli? 4.
22 wrz 12:23
Justyna: Trucia figur w talii jest 16: 4xkrol; 4xdama; 4xjopek; 4xas

Także |Ω|=16. A−króle
|A|=4
22 wrz 12:30
Trivial: As nie jest figurą.
22 wrz 12:30
Justyna: Trivial miało byc, słownik w telefonie zmienił, przepraszam
22 wrz 12:31
Bogdan:
To kwestia umowy, przyjmuje się jednak obecnie, że As jest figurą
22 wrz 12:33
Justyna: No nie wiem, ja sadze iż jest
22 wrz 12:33
22 wrz 12:35
Bogdan:
Myślę, że rozwiązując to zadanie trzeba przyjąć założenie: As jest figurą albo As nie jest
figurą.
22 wrz 12:36
Trivial:
A stąd można znaleźć informację, że nie jest.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karty
Skoro to kwestia umowy i jest taka rozbieżność, to autor zadania powinien napisać czy z
asem czy bez.
22 wrz 12:36