matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz następujące sumy:
kaśka:
Wyznacz następujące sumy: (wzory)
1
1
1
1
c)
+
+
+ ... +
1*3
3*5
5*7
99*101
1
1
1
1
d)
+
+
+ ... +
2*4
4*6
6*8
48*50
22 wrz 11:50
sushi_ gg6397228:
spróbuj od rozpisania kazdego ułamka na dwa ułamki
1
A
B
=
−
3*5
3
5
22 wrz 11:57
ICSP:
1
1
2
1
n + 2 − n
c)
=
(
) =
(
) =
n(n+2)
2
(n+2)n
2
n(n+2)
1
1
1
=
(
−
)
2
n
n+2
Teraz wykorzystaj ten wzór w swoim zadaniu
22 wrz 11:59