wykres funkcji.
Matma. : sporządz wykres funkcji wykładniczej i omów jej własnosci
y=4x+3 −1
hmm, nie wiem jakie wartości wybrać by sporzadzić tabelkę,by wyszły małe liczby ....
22 wrz 10:56
22 wrz 11:20
5-latek: y=4
x+2
Rysujesz wykres funkcji y=4
x a potem przesuwasz go o wektor [0 2]
A jakie wartosci . Normalne .
| | 1 | |
np . x=−2 to y=4−2+2= |
| +2= policz |
| | 42 | |
x=0 to y=4
0+2=1+2= policz
x=1 to y= licz i podstawiaj sobie inne x
sy i licz y
ki
22 wrz 11:22
Matma. : po podstawieniu w miejsce x do wzoru funckji liczb 1,0,0,5 −liczby wychodzą duże...
a jeżeli funkcja określona jest wzorem y=4x+3 −1 , to wydaje mi się,że należy przesunąc wykres
funkcji o 3 jednostki w lewo i jedną w dół.
22 wrz 11:56
Matma. : y=4x+3 −1
22 wrz 12:00
Bogdan:
Czy wzór jest taki: y = 4x+3 − 1 ?
Wykładnik zapisujemy w klamrach {x+3}
22 wrz 12:02
5-latek: A jak przy takim zapisie ja tu napisales /as TY bys odczytal/a ta funkcje jak to ja bym
napisal?
czy ja jestem jasnowidz Jackowski jak ma byc?
Przeciez mozez sobie przyjac na osi OX jedna kratke jako 1jednostke a na osi oY jedna czy
dwie kratki jako np 10 jednostek . i rysowac wykres
Nikt nie powiedzial ze na obu osiach musi byc tak samo. Tylko trzeba to wyraznie napisac na
dole wykresu lub zaznaczyc obok osi OX i OY
22 wrz 12:16
Bogdan:

Szybkie szkicowanie wykresu:
Jeśli y = 4
x+3 − 1, to rysujemy na układzie współrzędnych pomocnicze linie: y=−1 i x=−3
Mamy nowy "układ współrzędnych", stary układ został przesunięty o wektor [−3, −1].
Na tym "nowym układzie współrzędnych" zaznaczamy kilka punktów wykresu y = 4
x
| | 1 | |
dla x = −1 ⇒ y = |
| , dla x = 0 ⇒ y = 1, dla x = 1 ⇒ y = 4. |
| | 4 | |
Łączymy zgrabnie punkty linią tworząc dla początkowego układu współrzędnych wykres
y = 4
x+3 − 1
22 wrz 12:17
Bogdan:
Oczekuję od Ciebie Matma jakiegoś słowa, np. "zrozumiałem, dziękuje" albo "dalej nie
kumam"
22 wrz 12:29
Matma. : Bogdan − dziękuję za pomoc w tym zadaniu, rozjaśniło mi się trochę...
22 wrz 17:12
Matma. : ale nie wiem jakim cudem wyszły takie liczby ..
jeżeli x przyjmiemy −1 , to y= 1/4
może ja coś źle podstawiam do wzoru i źle liczę
22 wrz 17:15
Matma. : równanie poziomej asymptoty .. y=−1 ?
nalezy jeszcze określić dziedzinę oraz zbiór wartości funkcji i i podać
y>0 dla x
y<0 dla x
22 wrz 17:20