Pierwiastki wielomianu
Szymon: Proszę o pomoc:
Dwie liczby wymierne należące do przedziału (1,4) sa zarowno pierwiastkami wielomianu W(x) =
2x3 + bx2 +cx +18 , jak i pierwiastkami wielomianu V(x) = 4x3 +dx2 + ex +27, gdzie b,c,d,e
sa liczbami calkowitymi. Znajdź pierwiastek wielomianu W(x).
Wiem, że trzeba tutaj skorzystać z wyrazu wolnego obu wielomianów i tym sposobem znalazłem
wspólny pierwiastek: 3 należący do tego przedziału, Problem w tym jak znaleźć pozostałe
pierwiastki ...?
22 wrz 10:38
Aga1.:
Skorzystaj z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu.
| | 3 | |
Drugi wspólny pierwiastek to |
| |
| | 2 | |
| | 3 | |
Teraz oblicz b i c wykorzystując,że W(3)=0 i W( |
| )=0 |
| | 2 | |
22 wrz 12:25