rozwiąż układy równań :)
Mietek: Rozwiąż układy równań:
{ 3x5y = 75
{ 3y5x = 45
22 wrz 10:38
sushi_ gg6397228:
to juz bylo, poszukaj na forum
22 wrz 11:58
Trivial:
Szybka metoda (redukcja do prostego układu równań liniowych):
Dzielimy równanie pierwsze przez drugie i mamy:
| | 3x*5y | | 75 | | 5y−x | | 5 | |
|
| = |
| |
| = |
| (5/3)y−x = (5/3)1 |
| | 3y*5x | | 45 | | 3y−x | | 3 | |
Zatem z porównania współczynników mamy:
y−x = 1
Podobnie, mnożymy równania stronami i mamy:
3
x5
y*3
y*5
x = 75*45
15
x+y = (5*15)*(3*15) = 15
3
Czyli
x+y = 3
Pozostało rozwiązać prosty układ równań:
22 wrz 12:12