matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ostrosłupy
DeDee:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o bokach 13, 15 i 15. Każda ściana boczna tworzy z płaszczyzną kąt 30 stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa
22 wrz 08:55
dero2005:
a = 13 b = 15 h
p
=
√
b
2
−(
a
2
)
2
=
a*h
p
P
p
=
2
2P
p
r =
a+b+b
r
√
3
= cos30
o
=
h
b
2
2r
√
3
h
b
= h
a
=
3
a*h
a
P
b
= b*h
b
+
2
22 wrz 12:03