trygonometria
JANEK: wykaż ze jezeli a+b+c=π to
| sina+sinb−sinc | | a | | b | |
| =tg |
| tg |
| |
| sina+sinb+sinc | | 2 | | 2 | |
21 wrz 22:24
JANEK: pomoże mi ktoś to rozwiązać
21 wrz 22:37
Trivial:
>>> pomoże mi ktoś to rozwiązać
Skąd taka pewność?
21 wrz 22:49
aiyoo: sprobuj skorzystac z tych wzorow:
| | x | | y | | x | | y | |
sin(x) + sin(y) = 2*sin( |
| + |
| )*cos( |
| − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | y | | x | | y | |
sin(x) + sin(y) = 2*sin( |
| − |
| )*cos( |
| + |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
sin(x + y) = sin(x)cos(y) + cos(x)sin(y)
i najwazniejsze:
a + b + c = π,
b = π − (a + c)
sin(b) = sin(π − (a + c)) = sin(a + c)
21 wrz 22:55
Bogdan:
Jak zwykle w takich zadaniach trzeba pomanipulować wzorami trygonometrycznymi, nie
ma tu żadnej finezji
c = π − (a + b) ⇒ sinc = sin(π − (a + b)) = sin(a + b),
L − lewa strona, P − prawa strona
| | α + β | | α − β | |
sinα + sinβ = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | sina + sinb − sin(a + b) | |
L = |
| = ... |
| | sina + sinb + sin(a + b) | |
| | a+b | | a−b | | a+b | | a+b | |
Licznik: 2sin |
| cos |
| − 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a+b | | a−b | | a+b | | a+b | |
Mianownik: 2sin |
| cos |
| + 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz trzeba wyłączyć przed nawias wspólny czynnik i uprościć ułamek
21 wrz 22:57