Oblicz wartość wyrażenia algebraicznego
mique: | | 1 | |
Wiedząc, że x>0 i x2+ |
| =7, oblicz wartość wyrażenia: |
| | x2 | |
21 wrz 22:08
asdf: frytki do tego? wlasne obliczenia pierw
21 wrz 22:11
Eta:
a) 3
b) 18
21 wrz 22:15
asdf: dalej bez odpowiedzi..rzucę wskazówkę:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(a + |
| )2 = a2 + 2*a * |
| + |
| = a2 + 2 + |
| ⇒ |
| | a | | a | | a2 | | a2 | |
| | 1 | | 1 | |
a2 + |
| = (a+ |
| )2 − 2 |
| | a2 | | a | |
i tak z każdym zadaniem
21 wrz 23:23
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a3+ |
| = (a+ |
| )3−3(a+ |
| )=......... |
| | a3 | | a | | a | |
21 wrz 23:25
mique: bardzo dziękuję za podpowiedzi.... ale i tak nic nie kumam .... już postaram się nie
zawracać...
dziękuję.... dobranoc
21 wrz 23:47