wyrazenie algebraiczne uprościć
mique: | | x5+x4−x−1 | |
Jak można to uprościć? |
| = |
| | x2+2x+1 | |
21 wrz 22:01
bezendu:
D=R\{−1}
| (x−1)(x+1)(x2+1)(x+1) | |
| |
| (x+1)2 | |
| (x+1)2(x−1)(x2+1) | |
| dokończ  |
| (x+1)2 | |
21 wrz 22:05
5-latek: Mianownik to (x+1)2
natomiast licznik to bym sie bawil np tak W(1)=0 to podzieli przez (x−1) i dostal wielomian 4
stopnia i potem znowu szukal dzielnikow .
21 wrz 22:08
Eta:
x
2+2x+1=(x+1)
2
x
5+x
4−x−1=x
4(x+1)−(x+1)=(x+1)(x
4−1)=(x+1)(x
2−1)(x
2+1)=(x+1)(x+1)(x−1)(x
2+1)=
=(x+1)
2(x−1)(x
2+1)
| (x+1)2(x−1)(x2+1) | |
| = ......... przy założeniu , x≠ −1 |
| (x+1)2 | |
21 wrz 22:09
5-latek: bezendu zrobil to szybciej w liczniku grupujac wyrazy
21 wrz 22:10
mique: bardzo dziękuję za pomoc
21 wrz 22:13