Podaj liczbę rozwiązań w zależności od parametru m.
pytacz: Podaj liczbę rozwiązań w zależności od parametru m.
|x−2|=2m+1
Czy mógłby mnie ktoś chociaż naprowadzić?
Z góry dziękuje.
21 wrz 21:57
Eta:
0 rozwiązań dla 2m+1 <0 ⇒ m<.........
1 rozwiązanie dla 2m+1=0 ⇒m=.....
2 rozwiązania dla 2m+1 >0 ⇒ m>.........
21 wrz 22:04
Bogdan:

Wykres k: y = |x − 2|
Wykres m: y = 2m + 1, to jest wykres funkcji stałej,
Wykresy k i m mogą się nie przecinać (gdzie?), mogą się przecinać w jednym punkcie (gdzie?)
oraz mogą sie przecinać w dwóch punktach (gdzie?).
21 wrz 22:04
pytacz: No tak, nie pomyślałem, że więcej rozwiązań nie osiągnie. Późno już. ^^
21 wrz 22:06
pytacz: y=2m+1 to wykres funkcji stałej?
21 wrz 22:09
asdf: ta
21 wrz 22:11
pytacz: A skąd to wiemy?
21 wrz 22:34
5-latek: Przeciez m jest tez liczba −−−−parametr jest liczba
jesli do y=2m+1 wstawimy za m=2 to otrzymamy y=2*2+1 to y=5
Teraz popatrz na wykres Bogdana i zobacz ze dla m=2 to rownanie ma 2 rozwiazania bo
wykres funkcji y=5 przecina w dwoch miejscach wykres funkcji y=|x−2|
A np dla m=−10 ile bedzie rozwiazan?
21 wrz 22:42