Oblicz log
Zaraza: log2(x−2)=−x2+4x+1
21 wrz 21:39
asdf: a wlasne obliczenia? Po pierwsze: dziedzina
21 wrz 21:46
Zaraza: x∊(2,∞)
21 wrz 21:50
Zaraza: (x−2)=(−x+4x+1)2
21 wrz 21:50
Zaraza: (x−2)=(=−x2 +4x+1)2
21 wrz 21:51
Zaraza: D=(2,∞)
21 wrz 21:52
asdf: jak te zadanie zrobić to do końca nie wiem

Zaraz sięgnę po kartke i dlugopis
D: x > 2
21 wrz 21:54
Zaraza: a dziedzina nie powinna byc a>0 i a≠1 i b>0 czyli x−2>0 i x−2≠1 i −x2+4x+1>0?
21 wrz 21:56
Zaraza: sorry pomyłka
21 wrz 21:57
Lorak: na pewno dobrze wszystko przepisałeś?
21 wrz 21:58
Zaraza: tak
21 wrz 21:59
Lorak: to nie potrafię pomóc niestety
21 wrz 22:08
ICSP: No to :
D : x > 2
Zajmijmy się najpierw prawą stroną :
−x
2 +4x + 1
a < 0 , x
w = 2 ⇒ f
↘ dla x ∊ (2 ; +
∞ )
Mamy następującą sytuacje
Po lewej stronie mamy funkcję ściśle rosnąca, po prawej stronie mamy funkcje ściśle malejącą.
Takie funkcje mogę się przeciąć
tylko w jednym punkcie. Wystarczy że na chybił trafił
znajdziemy ten punkt.
Odp x = 4
21 wrz 23:44
asdf: i na chybił trafił wpiszemy w wolframa, a pozniej będziemy wnioskować odpowiedź
21 wrz 23:49
ICSP: Akurat tego mnie
Vax nauczył
21 wrz 23:49
Garth:
Trzeba sobie radzic w zyciu!
21 wrz 23:51
asdf: jakoś to "na chybił trafił" do mnie nie przemawia, ale co ja mogę wiedzieć...
21 wrz 23:52
ICSP: asdf licealista prawdopodobnie nie zna twierdzenia Darboux
Sprawdzając kolejne potęgi dwójki powiększone o 2 powinien coś zauważyć
21 wrz 23:55
asdf: Licealista to chyba za bardzo uogólniasz, bo pewnie są, którzy to znają, a i są studenci,
którzy tego nie znają. Osobiście znam to twierdzenie, ale za mało jeszcze miałem tej analizy,
zeby stosować to − w algorytmice owszem, ale nie w czystej matmie − nie zdarzyło mi się
jeszcze.
22 wrz 00:10