Twierdzenie Kroneckera-Capelleg
Dave: Rozwiaż poniższy układ równań wykorzystując twierdzenie Kronneckera − Capellego. Mógłbym prosić
o sprawdzenie przykładu? Byłbym bardzo wdzięczny gdyż nie mam odpowiedzi do zadania

x − 2y + z = 1
2x − 4y + 2z = 2
2x − 3y = 0
x − y − z = −1
rzA = 2 i rzU = 2 n = 3 ==> zatem jest nieskończenie wiele rozwiazań.
po rozwiazaniu układu metoda gaussa otrzymałem
z = 1
x = 0
y = 0
21 wrz 20:19
Krzysiek: jest nieskończenie wiele rozwiązań więc masz gdzieś błąd przy drugim rozwiązywaniu.
21 wrz 21:35
Dave: więc w tym przypadku przy obliczaniu układu powinienem otrzymać 0 = 0?
czy jak otrzymam nieskończenie wiele rozwiązań z twierdzenia to nie rozwiazuje danego układu?
21 wrz 22:05
Krzysiek: tak, dwa równania powinny się wyzerować.
dlaczego nie? układ równań ma rozwiązanie
21 wrz 22:09
Dave: a jak sie zerują 3 równania?
21 wrz 22:28
Nienor: To rozwiązaniem jest ℛ3
21 wrz 22:31
Dave: znalazłem błąd. tak jak powiedział wyżej kolega 2 sie zerują faktycznie.
otrzymałem wiec coś takiego z = 1 i x = 2y.
21 wrz 22:36
Dave: w takiej postaci zostawiamy czy jeszcze coś liczymy?
z góry dziękuje za pomoc
21 wrz 22:38
21 wrz 22:46
Dave: dziękuje trivial. źle liczyłem w gausie gdyż nie wiedziałem że jak się cały wiersz wyzeruje to
go wykreślamy i liczymy bez niego.
21 wrz 23:18
Trivial:
Zawsze można użyć analogii układu równań. Wiersz 0 0 0 | 0 odpowiada równaniu:
0x + 0y + 0z = 0
które jest w oczywisty sposób spełnione i można je po prostu pominąć.
21 wrz 23:32