;)
Justyna: Rzucamy trzema kostkami do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że iloczyn liczb
otrzymanych na kostkach będzie liczbą parzystą ? (może ktoś to wyjaśnić i pomóc zrobić )
21 wrz 19:34
.ee: Jaki warunek musza spelniac trzy liczby aby ich iloczyn n i e byl liczba parzysta?
21 wrz 19:43
Justyna: aby iloczyn trzech liczb był parzysty, muszą być trzy parzyste liczby, bądź dwie parzyste i
jedna nie parzysta
21 wrz 19:58
.ee: Albo ?
21 wrz 19:59
Justyna: hmmm ?
21 wrz 20:06
.ee: Jedna parzysta i dwie nieparzyste.
21 wrz 20:08
.ee: Dlatego tez prosciej zaczac od iloczynu, ktory jest liczba nieparzysta.
21 wrz 20:09
Justyna: A−parzyste
P(A`)={111, 113, 115, 131, 133, 135, 151, 153, 155, 311, 313, 315, 331, 333, 335, 351, 353,
355, 511, 513, 515, 531, 533, 535, 551, 553, 555}
|Ω|=6
3=216
|A`|=27
21 wrz 20:30
Justyna: dobrze ?
21 wrz 20:30
.ee: Dobrze, choc mozna nieco krocej.
P(A`)= 12*12*12⇒P(A)=78
21 wrz 20:42
PW: Nie musiałaś wypisywać, można było powiedzieć, że same nieparzyste wypadną, gdy losujemy 3
liczby ze zbioru {1,3,5} − takich trójek jest 33 (3−elementowe wariacje z powtórzeniami ze
zbioru 3−elementowego), albo po prostu |A'|=3•3•3 − liczba 3−wyrazowych ciągów o elementach ze
zbioru {1,3,5}.
Najważniejsze , że dobrze rozumiesz, ale zapis P(A') = {111,113,...,555} nie jest poprawny
21 wrz 20:46
.ee: Twoj drugi wiersz powinien sie zaczynac od
A`=
21 wrz 20:46
Justyna: P(A') = {111,113,...,555} dlaczego jest niepoprawny zapis ?

a co do wariacji to wszystko przede mną
21 wrz 20:48
Justyna: powinno być A`={(a,b,c):a,b,c∊{1,3,5}}?
21 wrz 20:49
Justyna: czy jak ?
21 wrz 20:49
PW: Napisałaś, że prawdopodobieństwo pewnego zdarzenia jest
zbiorem złożonym z liczb: sto
jedenaście, sto trzynaście itd.
Zapis z 20:49 jest poprawny − A'={(a,b,c) ...}. Potem P(A') =
jakaś liczba − tak będzie
| | 27 | | 1 | |
dobrze (w tym wypadku P(A')= |
| = |
| ). |
| | 216 | | 8 | |
21 wrz 21:26
Justyna: wielki dzięki, co bym bez Was zrobiła ; )
21 wrz 21:41